banner78
banner12
Çok eski bir gelenek olduğunu bildiğimiz Kakava’ya ecdadın nasıl sahip çıktığını ve onun bugünlere gelmesi için neler yaptığını tarih kitaplarından biliyoruz.
Genellikle Romanların yoğun olarak kutladığı bu etkinlik zaman zaman erozyona uğrasada halk arasındaki yerini korumaya devam ediyor.Her ne kadar yetkili yada ilgili kurum yada kuruluşlar bu işe sahip çıkmaya çalışsa da işin tam anlamıyla fiyasko olduğu ve işin sadece şov kısmına baktıkları açıkça ortada.
5 Mayıs günü Belediyemiz sözüm ona bazı etkinliklere Kakava’yı kutlamaya çalışıyor.Çalışıyor diyorum çünkü kimin ne yaptığı, nerede nasıl görev aldığı belli bile değil.İşin şov kısmı olan sadece ve sadece büyükçe bir ateşin yakılarak basına pozların verilmesi ve sonrasında vatandaşın izdiham eşliğinde, protokolün ise keyfiyle ikram edilen pilavı yemeye çalışması ile son buluyor.
İşin organizasyon kısmına bakarsak tam anlamıyla bir rezillik.Romanların üzerinden prim yapmaktan başka bir şey değil.Şimdi sormak isterim gece sabahlara kadar eğlenen roman vatandaşlara belediye bu konuda ne gibi katkı yapmıştır?Oraya gelerek üzerlerine giydikleri kıyafetler ile ilgili olarak nasıl bir görev üstlenmiş ve tedarik etme konusunda ne yapmıştır?Kakava ateşini izlemeye gelen binlerce insana yada fotoğraf sanatçılarına belediyemiz nasıl bir katkı yapmıştır?
Yani kısacası bu işler bir organizasyonla olmalı ve yapılmalıdır. Belediye Kültür müdürü yada orada çalışan çok sayıda eleman bu konuda nasıl bir fikir üretmişlerdir; çok merak ediyorum doğrusu.
Bu işler sadece ateş yakmakla olmaz! Koca ateşi yakmak bir yana asıl bütün işin reklamı ve özü sabah saatlerinde romanların o soğukta suya girmesi ve geleneklerin icra etmesidir.Burada ne Valilik nede Belediye görev başındadır.Hepsi fosur fosur uykularındadır.
Bu konuda yapılması gereken tek şey bu işi ateş yakıldıktan sonra organize etmekten geçer.Sabah gelen binlerce yerli ve yabancı turisti güreş alanının altında bulunan dükkanlarda açılacak açık büfe ve ikram edilecek sıcak çay, veya organizasyonu adam gibi yapmak bize yakışandır.İki roman vatandaşın suya girişini ve o güzel roman kızların süslü püslü kıyafetlerini çekmek ve onların o geleneklerini görmek için binlerce kişi bu yıl geldiyse seneye de aynı sayıda insan gelecektir.Bu konuda roman dernekleri iş birliği içinde olmalıdır.Roman kızları organize edilmeli, kıyafetleri temin edilmeli, o gelenek onların istediği gibi davulcusu ile zurnacısı ile veya çok sayıda müzisyeni ile yapılmalıdır.Ateşin bir şekilde görevliler eşliğinde Sarayiçi’nde sabaha kadar yanmalı, etrafında müzik eşliğinde şarkılar söylenmeli, yerli ve yabancı turistler sabahı burada geçirmeli adeta bir karnaval gibi yapılmalıdır.Ama nerde bunu yapacak Belediye yada Valilik.
Aslında çokta geç değil.Seneye bu iş böyle yapılırsa bu işin prim yapacağına olan inancımla nice Kakavalara der günahlarınızdan arınmanız dileği ile Tunca nehrinde seneye el yüz yıkamaya bekleriz…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
emrah erdil 13 yıl önce

sizin işiniz sadece kamu kurum ve kuruluşlarını mı eleştirmek yazılarınıza bakıyorum gündeminizde sadece belediye var belediye başkanı var edirnede başka bişe yok mu abicim ya ben belediyeden biri değilim ayrıca bunuda bilesin ...