Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen Belediye Meclis Toplantısı’nda toplamda 16 madde görüşülerek karara bağlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplantı öncesinde tüm Edirne Halkı’nın ve Belediye Meclisi üyelerinin yeni yılını kutladı.
Toplantıda gizli oyla yapılan seçimlerle Denetim Komisyonu’na üye seçimi gerçekleştirildi. Denetim Komisyonu’na kanun gereği 3 üye seçileceğini belirten Gürkan, “Ama şeffaflık gereği tüm partilerin Denetim Komisyonu’nda gözlemci sıfatıyla yer alması gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden oylamayı yaptıktan sora İYİ Parti ve MHP’den de isimler isteyeceğim. Her iki partiden birer arkadaşımızın da Denetim Komisyonu’nda gözlemci olarak yer almasını istiyorum. Onlarda meclisin yaptığı harcamaları halk adına denetleme görevinde yer alsınlar ” dedi.
Yapılan gizli oylama ile Denetim Komisyonu’na CHP Grubu adına Ali Şükrü Atamgüç, Engin Yağçılar; AK Parti Grubu adına da Nergiz İnce seçildi. İYİ Parti’den Duygu Şener; MHP’den ise Halil Çavuş gözlemci olarak Denetim Komisyonu’nda yer aldı.
Ayrıca Meclis, İğneada Belediyesi ile Kardeş Şehir olunması talebini görüşerek karara bağladı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, oylama öncesinde söz alarak İğneada’nın Trakya’daki nadir ekosisteme sahip olan bölgelerinden biri olduğunu söyledi. İğneada’nın Trakya’nın Karadeniz kıyısı olduğunu belirten Gürkan, “Nadide bir yer. İğneada Belediyesi bizimle kardeş şehir olmak istediğini belirtti. Arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmede bizim için de uygun. Meclis tarafından da uygun görülürse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürlüğü’ne onaya göndereceğiz. Onaylandıktan sonra da kardeş şehir ilişkileri başlamış olacak” diye konuştu. Madde oy birliği ile kabul edildi.
NAİM SÜLEYMANOĞLU’NUN İSMİ VERİLECEK
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Fevzi Pekcanlı’nın Milli Sporcumuz Naim Süleymanoğlu’nun adının İlimizde bir cadde veya sokağa verilmesi talebinin Cadde ve Sokak İsimleri Komisyonu’na havale edilmesi de oy birliği ile kabul edildi.
Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye gelişi benim hafızamda hala canlı. Gencecik bir delikanlı ve dünya spor tarihinin gördüğü en muhteşem halter sporcusuydu. Allah gani gani rahmet eylesin. Genç yaşta kaybettik. Başarıları ile bizi çok heyecanlandırmıştı. Kendisi ile tanışma imkanım oldu. Muhteşem bir başarıydı. 1988’de Türkiye’ye olimpiyatlarda güreşten sonra ilk altın madalyayı kazandıran isim olmuştu. Dönemin Bulgaristan yönetiminin oradaki Türk soydaşlarımıza yaptığı zulüm ve zalimlik hala hatıralarımızda. O dönemde de gelen göçmenlerin kayıtlarını yapan görevlilerden birisiydim. Günlerce uyumadan kayıtlarımızı yapmıştık. Gerçekten çok acı, zor günlerdi. Türkiye Cumhuriyet’i büyüklüğünü o zamanda göstermişti. Edirne’nin her tarafı göçmen doluydu. Görevli olduğum okul Fevzipaşa okuluydu. Bütün sınıflarında onlarca yatak seriliydi. Çok zor günlerdi. Ama Bulgaristan Türkleri, içlerinden birçok başarılı insan çıkardılar ve ülkemize de kazandırdılar. Naim Süleymanoğlu’nu bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Başarıları genç sporcularımıza örnek oluyor. İnanıyorum ki Naim Süleymanoğlu’nun ismi Edirne’deki bir sokağa yada caddeye çok da yakışacaktır” diye konuştu.
Belediye Meclisi, kent merkezinde bulunan taksi duraklarının iyileştirilmesi konusunda da Başkan Gürkan’a yetki verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Gürkan, “Şehrimizde 58 adet taksi durağı var. Geçtiğimiz yıl örnek olsun diye Özgür Çocuklar Taksi Durağında bir yenileme çalışması yapmıştık. Ama çok istediğimiz gibi olmadı. Yapımcı firmanın bizden habersiz bankamatik bloğu eklemesi durağının hacmini daralttı. Taksici arkadaşlarımızın en büyük ihtiyacı tuvalet ve lavabo. Bazı taksi duraklarının yerleri de uygun değil. Sayın Valimiz Ekrem Canalp ile bu konuyu uzun suredir konuşuyor, tartışıyoruz. Sonuçta Edirne Valiliği Edirne Çevre Koruma Vakfı ile birlikte ilk etapta 35 taksi durağının maliyetlerini birlikte karşılayarak, birlikte yapma düşüncemiz var. Bir turizm şehrine yakışır duraklar yapmak istiyoruz” diye konuştu.
İKAMETGAHINI EDİRNE’YE TAŞIYANA 25 TL
Belediye Meclis Üyelerinin ikametlerini Edirne’ye taşıyan vatandaşlara uygulanacak olan ulaşım desteği ile ilgili sorularını yanıtlayan Gürkan, “İkametlerini Edirne’ye taşıyan öğrencilere 6 ay boyunca kent kartlarına 25 TL aktarılacak. Edirne’de şöyle bir sıkıntımız bizim resmi nüfusumuz 167 bin 500. Tabi her şeyimizi buna göre planlıyoruz. Bütçemizi, gelirimizi, giderlerimizi, projelerimizi ama gerçek nüfusumuz 200 binin üzerinde. 167 bin 500 kişilik bütçe yapıyoruz. 167 bin 500 kişilik iller bankasında pay alıyorum ama harcamayı 200 bin kişilik yapıyoruz. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Bundaki en büyük neden başta öğrenciler ve çevre ilçeler ve köylerden gelen vatandaşların birinci ikametgâhlarını Edirne’ye almamaları. İller bankası tüm belediyelere pay gönderiyor. Bu payı da 31 Aralık’taki nüfusuna göre bir yıl boyunca bu payı alıyoruz. Bu rakam kişi başı 50 TL. Bizde de 40 bine yakın ikameti Edirne’de olmayan ama burada yaşayan öğrencilerimiz, arkadaşlarımız, hemşehrilerimiz var. Aylık 2 milyon yıllık 24 milyon yapıyor. Bu bizim için büyük bir rakam. Yılın büyük bir kısmını Edirne’de geçiren vatandaşlarımız lütfen birinci ikametgahını Edirne’ye yaptırsın. Emin olun bizim gelirlerimizin artması size ulaşan hizmetlerimizin daha düşük maliyetlerle ulaşmasını sağlayacaktır. Öğrenci arkadaşlarımız bir çok konuda destek istiyorlar. Ama bizim bu destekleri yapabilmemiz için onların da üzerine düşen görevi, vatandaşlık görevini birinci ikametgâhını Edirne’ye taşıyarak yapmalarını istiyoruz. 40-42 bin civarında öğrencimiz var üniversiteli. Bunların sadece 15 bini resmi ve özel yurtlarda kaldıkları için Edirne’ye kayıtları otomatik taşınıyor. 25 bin civarında öğrenci arkadaşımız Edirne’de yaşıyor ama ikametleri Edirne’de değil. Yine 15 bin civarında çevre ilçelerden, köylerden gelen arkadaşlarımızın ikametgahı burada değil, bu da bizi ciddi anlamda gelir kaybına uğratıyor. Eğer Edirne’yi seviyorsak, size ulaşan hizmetlerin daha düşük maliyetlerle ulaşmasını istiyorsak, lütfen sizde vatandaşlık ve kentlilik görevinizi yaparak, birinci ikametgahınızı Edirne’ye aldırın” dedi.
YERLİ OTOMOBİLİ DESTEKLEDİ
Türkiye’nin kendi imkanlarıyla üreteceği ne olursa olsun desteklememenin mümkün olmadığını belirten Gürkan, “Yerli otomobili destekliyoruz. Yerli otomobili ve savunma sanayideki başarıları alkışlıyor, gurur duyuyorum. Yerli otomobilin başarılı olmasını çok istiyorum. İnşallah başarılı olacaktır. Yöntem olarak doğru bir yöntem çünkü bütün dünyada fosil yakıt gittikçe daralan bir marja sahip. Yerli otomobilde elektrikli motor tercih edilmesini çok doğru buldum. Samimi olmam gerekirse birkaç gün önce arkadaşlarımla bizde belediyeye almalıyız diye konuştuk. Hem projeyi desteklemek hem de örnek olmak adına. İlk etapta 2 araç almayı düşünüyoruz. Ama hangi model olacak bilmiyoruz. Yerli tohum olayını ilk başlatan belediyeden biriyiz. Tohumda bu kadar hassassak Türkiye’nin üreteceği otomobillerde hassas olmamamız mümkün değil. Sonuna kadar destekliyoruz. alkışlıyoruz yapılanları. İnşallah bu her sektörde güçlenerek, büyür. Ülkeler üreterek kalıcı ve güçlü olurlar. Gıdadan teknolojiye güçlü bir Türkiye bizim gururumuzdur. Çünkü bizim başka ülkemiz yok. Sadece bir pasaportumuz var, o da Türkiye Cumhuriyet’i pasaportu. Onunla da gurur duyuyoruz” dedi.