Edirne Ziraat Odası bugün yaptığı toplantıda 2023 Yılı Hasad ve Balya Bağlama Fiyatları’nda revizyona giderek artış gerçekleştirdi.
Ziraat Odası’nda yapılan meclis toplantısı 19 üyenin katılımıyla gerçekleşti.Meclis Başkanı Kamil Ekici Başkanlığı’nda toplanan meclis oturumu 4 gündem maddesi ile başladı.
Hasad ve balya bağlama fiyatlarının belirlenmesi için 12/06/2023 tarihinde saat 16:00' da Uzunköprü' de toplanan il Kongresinde belirlenen fiyatların Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı’nın kabul etmemesi sonrasında bugün Edirne Ziraat Odası Meclisi Meclis Başkanı Kamil Ekici’nin talebi doğrultusunda Edirne Ziraat Odası toplantı salonunda saat 11:00 da toplandı.İlk toplantıda 155 TL olan fiyatı Hüseyin Arabacı’nın uygun bulmayarak artış olması yönünde şerh düştüğü ifade edildi.
Toplantının gündem maddeleri gereğince 2023 yılı hasad ve biçim ücretleri görüşülmeye açıldı. Buğday birim fiyatları, biçerdöver ve balya makinesi amortisman giderleri, makine bakım, servis, yedek parça fiyatları, akaryakıt fiyatları, operatör gideri ve diğer gider kalemlerinde ki fiyat değişiklikleri geçen sezona göre dikkatle incelenmiştir. Çevre iller biçim fiyatları, buğdaylarda ki yatmalar ve biçerdöver işletmeleri ile çiftçilerimizin de ekonomik koşulları gözetilerek, işi yapan ve işi yaptıran arasında anlaşmaya bağlı olarak Edirne Merkez ve Süloğlu İlçemizde uygulanmak üzere istişare biçim ve balya bağlama fıyatlarının tabloda ki gibi belirlenmesine; buna göre
Hububat Biçim ücreti 170,00- TL/dekar (KDV dahil)
Kanola Biçim ücreti 195,00- TL/dekar (KDV dahil)
Hububat Biçim Ücreti 185,00- TL/dekar (KDV dahil)
Balya Bağlama Ücreti (25 Kg Balya için) 15,00- TL/adet (KDV dahil) olarak kabul edilirken kararın tavsiye niteliğinde olduğu belirtildi.
Kararın ardından açıklanan fiyatlara üreticilerden tepki gecikmedi. Geçen yıl mazot fiyatının 30 TL olmasına rağmen biçim ücretlerinin 135 TL olduğunu ve bu yıl ise mazot’un 24 TL bandında seyretmesine rağmen 170 TL gibi bir rakamın telafuz edilmesinin yönetimde bulunan bazı biçer sahiplerinin talebi doğrultusunda arttırıldığı öne sürüldü.
Biçer sahipleri ise fiyatların anormal derecede artış göstermesinden dolayı fiyatları arttırdıklarını söylerken özellikle bol ürün ve verimin yüksek olması başta olmak üzere yağışlarında bol olması ve ürünün yatık olmasının biçerciyi zorladığı ve maliyet arttırdığını ileri sürerek fiyatın bu seviyeye çıkartıldığını söylediler.