Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve bunun düzeltilmesi için rezervde bulunan kömürün çıkarılarak Termik Santrallerde kullanılması gerektiğini belirtti.
Saadet Partisi olarak referandumda ki tutum ve duruşlarını değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş bu süreç içinde partisinin birleştirici, kaynaştırıcı rol oynamaya çalıştığını,birliğe ve kardeşliğe vurgu yaptıklarını,kamplaşma, ayrışma, ayrıştırma olmaması için büyük gayret sarf ettiklerin kaydetti.
“Saadet Partisi olarak siyaseti, ülkemize ve insanımıza hizmetin en önemli aracı olarak görüyoruz”diyen İriş siyasetin bir amaç değil araç olduğunun altı çizdi ve “siyaset eğer ehil ellerde olursa çok büyük faydalar elde edilir. Huzur, barış, refah ve kalkınma bununla sağlanır. Neticede daha huzurlu, güvenli ve müreffeh hale gelmemizde siyaset en önemli rolü oynar”dedi.
Ülke ekonomisinin can damarı olan enerji konusuna da değinen İriş “Bugün ülkemizde kullanılan enerjinin önemli bir kısmı doğalgaz ve ithal kömürle çalışan santrallerden elde edilmektedir. 2000 yılında enerji ihtiyacımız yüzde 67 ithal girdilerle karşılanıyorken, bugün bu oran yüzde 75’lere ulaşmıştır”dedi ve “Doğalgaz ithalatımızın yüzde 50’si Rusya’dan yapılıyor.Rusya ile olan ilişkilerimizde hep aleyhimize olmuştur. Sonuç olarak güçlü bir ülke olabilmek için enerjide dışa bağımlılığı hızla azaltmalıyız.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yerli kaynakların azami olarak kullanılması için çalışmalar başlattığını biliyoruz. Bu konuda yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bu yöntemlerin en önemlisi yerli kömür kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılmasını sağlamaktır”dedi.
Ülke genelinde Termik Santraller konusunda Hükümetin bir çalışma içinde olduğunu ve buna sağlanacak enerjinin yer altında bulunan kömürlerle mümkün olduğunu söyleyen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İriş “Yerli kömürlerin, çıktığı yerlerde elektrik üretiminde kullanılması çok ekonomiktir. Ülkemizde 15 milyar tonluk kömür rezervi olduğu tespit edilmiştir. Bu rezervler yoğunluklu olarak Kahramanmaraş, Eskişehir, Afyon ve Trakya bölgelerindedir. Bu bölgelerde termik santral fizibilite çalışmaları yapılmaktadır.Bu çalışmalar sıkı bir disiplinle takip edilip, hayata geçirildiğinde yılda 3,5 milyar dolar ülkemizin kazancı olacaktır. Yani, doğalgaza o kadar az para ödeyeceğiz. Kurulacak santrallerin ekonomik ömrünün 35 yıl olduğu düşünüldüğünde bu süre içerisinde ithalata 122 milyar dolar daha az ödeyeceğiz, demektir. Yani bu kadarlık servet yurt içinde kalmış olacaktır. Ayrıca sadece Trakya’da 4 bin civarında insanımıza iş imkânı sağlanmış olacaktır”diyerek Termik Santrallerin önemine dikkat çekti.
Trakya’daki enerji kaynaklarına değinerek yer altında bulunan kömür rezervlerinin bir an önce yer üstüne çıkartılarak doğru bir şekilde işletilmesi gerektiğini savunan İriş “Ülke genelinde gerek üretim ve ticaret bakımından gerekse enerji tüketimi bakımında İstanbul’un ve Trakya’nın önemli bir payı vardır. Bu bölgenin ekonomik ticari hayatı için elektrik tedariki büyük önem taşımaktadır. Bu bölgede elektrik üretebilecek kaynaklar mevcut değildir. Trakya bölgesinde üretilen elektriğin yüzde 96 ‘sı doğalgaza bağlıdır. Söz konusu bağımlılık, doğalgaz santrallerinin yüksek maliyetle çalışmasına sebep olmaktadır. Bölgemizde elektrik üretiminin sadece doğalgaza bağımlı olması ülkemizde enerji güvenliği açısından da yüksek bir risk oluşturmaktadır. Sonuç olarak Trakya bölgesi elektriğin yoğun tüketildiği, talebin hızla arttığı bir bölgedir. Ancak güvenilir enerji kaynağının aynı ölçüde sağlanamadığı da bir gerçektir”şeklinde konuştu.
Gazetecilerin Trakya’da bu konuda sivil toplum kuruluşlarının hassas olduğunu hatırlatması ve bu yönde bir açıklamanın çevrecilerin dikkatlerinin Saadet Partisi üzerine çevrilmesine neden olacağı sorusu üzerine; “Pek tabii ki çevrenin, suların, havanın temizliği hayati önem taşır. Kirletici, dengeyi bozucu faaliyetler hepimizi rahatsız eder. Ve de karşısında dururuz. Ancak bugün linyit kömürü kullanacak santrallerde Avrupa Birliğinin ‘Entegre kirlik önleme ve kontrol yönetmeliği’ için 2006 da yayınlanan referans dokümanda kömürden elektrik üretimi için önerilen sistemler en iyi teknikler arasında olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor”diyerek dış ülkelerde kömür üretimin Almanya’ da yüzde 45, ABD de yüzde 40, Çin ve Hindistan’da yüzde 75’ler civarında olduğunu ancak Türkiye!’de bu sayının yüzde 12 ile sınırlı olduğunu belirtti.